İMMUNOLOJI &ALERJI
İmmunoloji &Alerji
Pediatrik Alerji

Alerjik hastalıklar her geçen gün artmakta ve dünyada ve Türkiye'de artmaya devam etmektedir. Bu artış için birden çok sebep vardır. Trafik yoğunluğu, beslenme değişikliği, hava kirliliği ve yaşam tarzı artışın sebeplerinden bazılarıdır. Pediatrik alerji, alerjik hastalıkların artmasından sonra önem kazanmıştır.

Avrupa'da alerjik hastalıklara yönelik standartlar geliştirilmiştir. Bu standartlara uygun olarak, Pediatrik Allerjik Hastalıklar Anabilim Dalı'nda bir alerji veya pediatrik alerji bulunmalıdır. Çocuk alerji hastalıkları uzmanı dışında alerji testleri, yama testleri, solunum fonksiyon testleri, alerjik şok tedavisi yapılabilecek ortamın sağlanması gibi önemli şartların da oluşturulması gerekmektedir. Kapıya çocuk alerji bölümü yazmak yeterli değildir. Allerji Merkezlerinin çoğu bu koşullardan uzaktır ve hatta pediatrik alerji uzmanı bile yoktur. Çocuk alerji uzmanı bulunmayan çocuk alerji bölümlerinde, alerjik hastalıkların tanısı yetersiz imkanlar nedeniyle güç olmakta ve alerji aşıları, besin yükleme testleri gibi sadece alerji uzmanlarının yapması gereken testlerin ve tedavilerin de yapılması mümkün olmamaktadır.

Çalıştığımız Alerji Merkezlerinde aşağıdaki hastalıklar için hizmet verilmektedir;

· Alerjik Astım

· Alerjik rinit

· Egzama (Atopik Dermatit)

· Gıda alerjisi

· İlaç alerjisi

· Kurdeşen (Ürtiker)

· Temas alerjileri

· Metal Alerjisi

· Arı Sokması Alerjisi

· Göz alerjisi

· Mesleki Alerjileri

· Heriditer anjioödem

Çalıştığımız Alerji Merkezlerinde aşağıdaki testler yapılmaktadır ;

· Deri Prick Testi (Ciltten alerji testi)

· Yama Testi (Patch test)

· Solunum Fonksiyon Testleri

· Nefeste nitrik oksit testi

· İlaç Alerji Testleri (penisilin ve diğer antibiyotikler, lokal anestezik ilaçlar gibi)

· Besin yükleme testleri (Süt, yumurta gibi)

· Ter Testi

· Kan tetkikleri ve diğer tüm laboratuvar tetkikleri

Alerjik Astım

Alerji ve astım sıklıkla birlikte görülür. Saman nezlesi belirtilerini polen, toz akarları ve evcil hayvan kepeği gibi tetikleyen maddeler de astım belirtilerine ve semptomlarına neden olabilir. Bazı insanlarda cilt veya besin alerjileri astım semptomlarına neden olabilir. Buna alerjik astım veya alerjiye bağlı astım denir.

Bağışıklık sistemi tarafından salınan kimyasal maddeler, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntılı gözler veya cilt reaksiyonları gibi alerji belirti ve semptomlarına yol açar. Bazı insanlar için bu aynı reaksiyon, akciğerleri ve solunum yollarını da etkiler ve astım semptomlarına yol açar.

Alerjik Rinit

Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi), ülkenin farklı yerlerinde yılın farklı zamanlarında havada taşınan polenlerden kaynaklanır.

Alerjik rinit, evcil hayvan tüyü, küf, toz akarları ve hamamböceği parçacıklarından gelen pislikler üzerinde bulunan kurumuş deri parçaları, idrar ve tükürük gibi sıradan iç mekan alerjenleri tarafından da tetiklenebilir. Belirtiler tipik olarak yıl boyunca meydana geldiğinden, buna süreğen alerjik rinit de denir.

Alerjen tetikleyicilere ek olarak, duman ve güçlü koku gibi tahriş edici maddelerden veya havanın sıcaklığı ve nemindeki değişimlerden kaynaklanan belirtiler görülebilir. Bunlar alerjik rinitin burun zarında iltihaplanmaya yol açması nedeniyle oluşur ve duyarlılığı arttırır.

Ürtiker (Kurdeşen)

Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi), ülkenin farklı yerlerinde yılın farklı zamanlarında havada taşınan polenlerden kaynaklanır.

İlaç alerjisi

İlaç alerjisi, bağışıklık sisteminin bir ilaca verdiği anormal reaksiyondur. Herhangi bir ilaç – reçetesiz, reçeteli veya bitkisel – ilaç alerjisine neden olabilir. Bununla birlikte, bazı ilaçlara karşı ilaç alerjisinin gelişme olasılığı daha yüksektir.

En sık görülen ilaç alerjisi belirti ve semptomları kurdeşen, döküntü veya ateştir. Bir ilaç alerjisi, çoklu vücut sistemlerini etkileyen, hayati tehlikeye yol açan bir durum olan anafilaksi dahil olmak üzere ciddi reaksiyonlara neden olabilir.

Bazı ilaçların diğerlerine göre alerjik reaksiyonlar üretme olasılığı daha yüksektir. En yaygın olanları:

Penisilin gibi antibiyotikler

Aspirin ve steroidal olmayan iltihap önleyici ilaçlar, ibuprofen gibi

Antikonvülsanlar

Monoklonal antikor tedavisi

Kemoterapi

Alerji geliştirme olasılığı, ilacı sıklıkla aldığınızda, cilde temas ettiğinde veya ağız yoluyla almak yerine enjeksiyonla verildiğinde daha yüksektir.

akılda tutulması gerekir.

Böcek Alerjisi

Bir böcek sokmasından korkma, böceğin kişinin kendisinde alerji geliştirmesine korkmaktan daha yaygındır.

Alerji uzmanları, alerjik reaksiyon ile normal reaksiyon arasındaki farkı ayırt edebilen, böylece kaygıyı azaltan ve gereksiz tıbbi masrafları önleyen bir uzmandır.

Sokan böcek alerjisinde, alerjen sokma zehridir. En ciddi tepkiler ise beş çeşit böceğin neden olduklarıdır:

Yabanarısı, çeşitli iklimlerde bulunan sarı şeritli siyah renktedir. Yuvaları genellikle yeraltında bulunur, ancak bazen binaların duvarlarında veya ahşapların çatlaklarında bulunur.

Bal arıları; koyu kahverengi ve sarı lekelere sahip yuvarlak, bulanık gövdelere sahiptir. Ağaçlarda, eski lastiklerde veya diğer kısmen korunan alanlardaki peteklerde bulunabilir.

Kağıt eşek arısı; siyah, kahverengi, kırmızı ve sarı lekeli ve incedirler. Saçakların altında, panjurların arkasında veya çalılık ve ağaçlık alanlarda dairesel bir tarakta yaşarlar.

Hornetler; beyaz, turuncu veya sarı işaretlerle siyah veya kahverengidir. Yuvaları gri veya kahverengidir ve genellikle ağaçlarda bulunur.

Ateş karıncaları; daha ılıman iklimlerde, büyük höyüklerde yaşayan kırmızımsı kahverengi karıncalardır. Küçük bir uyarı ile saldırırlar, yanmaya ve ağrıya neden olan yüksek konsantrasyonlu toksinleriyle sokarlar.

Çocuk Göğüs Hastalıkları Merkezi’nde aşağıdaki hastalıklara hizmet verilmektedir;

Akciğerlerin doğumsal bozuklukları

Hırıltılı çocuk

Erken doğan çocuklarda görülen bronkopulmoner displazi (Kronik akciğer hastalığı)

Uyku bozuklukları

Alerjik olmayan astım

Kistik fibrosis

Primer silier disknezi ve Kartagener sendromu

Zaturre

Tüberküloz

Solunum yetmezliği

İnterstisyel akciğer hastalıkları

Kas hastalarında akciğer sorunları

Bağışıklık sistemi bozuk çocuklarda görülen akciğer hastalıkları

Çocuk Göğüs Hastalıklarında yapılan testler şunlardır;

Solunum Fonksion testleri (Akciğer kapasitesi ölçümü, reversibiteli solunum fonksiyon testi, egzersiz testi vb)

Ter testi

Gerekli kan testleri ve mikrobiyolojik testler

Çocuk göğüs hastalıkları uzmanları, çocuklarda görülen çocuk göğüs hastalıkları konusunda uzmanlık diploması olan ve aynı zamanda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan doktorlardır.